Yoga

Noen fordeler

  • Bedre humør fordi yoga balanserer sentralnervesystemet, det endokrine systemet og stimulerer til å gi slipp på toksiner. Sinnet slapper av og stressende tanker avtar.
  • Redusert stress: Flere vitenskaplige artikler viser at yoga reduserer hjerte rytmen, senker blodtrykket, minsker produksjon av stresshormoner som kortisol som er knyttet til depresjon, osteoporosis og magefett.
  • Gir slipp på emosjonelle toksiner da du endrer kroppslig bevegelsesmønster som muligens innehar emosjonell smerte.
  • Bedre fleksibilitet og balanse gjennom at stramme muskler gis økt bevegelse, og du oppnår kontakt med kroppen på en dypere måte slik at du kan forbedre balansen og holdningen.
  • Økt styrke og muskelmasse i kjernemuskulatur, rygg, bein, legger, bryst og armer. Din indre styrke, disiplin og selvtillit bedres også.
  • Bedre immunforsvar gjennom ett bedret lymfatisk system.

Ulike yogaretninger fokuserer på ulike bevegelsesmåter. I klassisk yoga er timene rolige og avslappende. I Ashtanga er det mer styrke og kondisjon og man holder hver yoga øvelse i fem pust. I Yin holder man øvelsene passivt i 5-20 minutter og jobber med ledd, bein og bindevevet. Hva som er best for deg, kommer derfor helt an på ditt utgangspunkt.

Yogaprogram for deg

Vi legger opp yoga program etter kroppens energisentre, chakraene. Chakraenes 7 hovedområder, eller nerve plexus, går langs ryggraden fra perineum til toppen av hodet. Hvert yogaprogram inneholder øvelser for alle energisentrene. Det første chakra, Mooladhara aktiveres i de stående øvelser. Flott å gjøre om man er deprimert. Det andre chakra, Swadishthana, er aktivert i forover bøyninger. Har man ett stillesittende liv er det ønskelig å gjøre forover bøyninger. Det tredje chakra, Manipura, aktiveres ved vridninger. Vil du endre vaner kan du fokusere på vridnings øvelsene. Det fjerde chakra, Anatha, aktiveres ved bakover bøyninger. Disse er flott å gjøre om man vil omfavne livet og åpne hjertet. De tre øverste chakraene, Vishuddha, Anja og Sahasrara sies å åpne ens åndelige senter, føre til god kontakt med intuisjonen og å styrke kommunikasjonen. Dette betyr at vi for å styrke de tre øverste chakraene vil vi fokusere på opp-ned stillinger, balanse og avslapping.

I meditasjon kan man jobbe med mantra som hører til hvert chakra. Ett kjent mantra er “lokah samastah sukhino bhavantu” som på norsk er: la alle mennesker være lykkelige og fri, og la alle tanker, ord og handlinger i mitt eget liv medføre lykke og frihet for alle. Andre meditasjons retninger er gange, lyd, lys, kjærlig vennlighet, pust, telle og yoga nidra.

Hendene våre består også av punkter for hvert chakra, derfor gjør vi mudraer. Det er rundt 50 mudra og chin mudra er det mest kjente. Chin mudra åpner vårt spirituelle senter og gjøres ved å la pekefinger og tommel møtes i en sirkel, resten av hånden vender mot himmelen. Hold hendene på kneet og observer kontaktflaten mellom pekefinger og tommel.

Pusteøvelser som gjøres for å utvide og kontrollere pusten, virker også på ulike chakra. Ujjayi som brukes i hver øvelse i Ashtanga virker for eksempel på hals chakraet, Vishuddha. Andre pusteøvelser er Nadi Shodana, Bastrika, Brahmari, Dirga, Kapalbathi, Seethali og Sheekari.

Gjør du yoga hjemme kan du velge fokusområde for praksisen. Eksempelvis kan hva det er du ønsker å oppnå, Sankalpa, blir din rettesnor gjennom yoga praksisen. San betyr født av hjertet og kalpa betyr væremåte. Du kan skrive ned din Sankalpa og repetere den for 40 dager, for så å være på utkikk etter endringen som skjer. I Upanishadene sies det at man er sitt dypeste ønske. Deepak Chopra sier at om man er etablert i væren vil styrken til Sankalpa medføre spontan oppfyllelse av ønsket.

Du får mange tips og råd til yoga praksisen din; for eksempel om du er syk kan du fokusere på det andre chakra, gjøre forover bøyninger og spille musikk med vann.

Utstyr

For å værer komfortabel i utøvelsen av yoga anbefales gode klær, enten løs og ledig eller elastisk. Når det gjelder yogamatte er det viktigste at den er sklisikker og komfortabel. Annet yoga utstyr er blokker, belter, bolster, stol, øye maske, fleece teppe, Feet Up og Neti Pot. Det fins også smykker.

Om

Kort fortalt springer Klassisk yoga ut fra Sivanada tradisjonen, og er basert på de over 80 bøkene til Swami Satyaanada Saraswati. Yogaen inneholder fysiske øvelser, kjennskap til sinnet, veien til kunnskap, veien for hjerte og følelser og veien til tjeneste. Bihar skolen ble etablert i India i 1963/4. Yoga Nidra kommer fra denne retningen, og Mindfulness kommer fra Yoga Nidra. Det er ingen religion i denne retningen, og retningen fokuserer på helse, fredelig sinn, lykke, glede og velvære.

Kort fortalt er Ashtanga yoga lært til Shri T. Krishnamacharya på tidlig 1900 av Rama Mohan Brahmachari. Krishnamacharya lærte det videre til Sri Patthabi Jois på slutten av 1920 tallet, Jois etablerte ett senter i Mysore, India. Ashtanga består av 8 retninger: Moralske koder (Yama), selv-renselse og studier (Niyama), fysiske øvelser (asana), puste kontroll (pranayama), føle kontroll (pratyahara), konsentrasjon (dharana), meditasjon (dhyana) og selv-realisering (samadhi). I timene brukes Ujjayi pust sammen med tre “låser” (Bandha) og fokuseringspunkter (dristis).

Kort fortalt er Yin yoga en blanding av indisk yoga, kinesisk Daoist tenkemåter og vestlig kunnskap for å fremme helse. Utviklet av Paul Grilley på 90 tallet. I Yin yoga jobber man med ledd, bein og dyp fascia. Du kan værre i en stilling fra 1-20 minutter. Vi jobber ikke med musklene. Ingen kan bare gjøre Yin yoga, du må supplere med andre yoga retninger slik at du også jobber med musklene. Yin henter ideer fra Kina som går på meridianer, det samme akupunktører jobber med. I timene kan du ha tema som meridianer, spesielle kroppsdeler, intensjon, chanting og naturen. Du gjør kanskje 9-13 øvelser i løpet av 90 minutter.

Mer kunnskap

Bøker er ikke en nødvendig del av starten på en yoga praksis. Det fins ett utall yogabøker, noen grundigere enn andre. Du kan kikke på Swami Satyananda Saraswati for Klassisk yoga. John Scott og Eddie Stern for Ashtanga yoga. Bernie Clark og Paul Grilley for Yin yoga.

Liker du filosofi kan følgende bøker være av interesse:

  • Patanjali, kalt faren av yoga. Patanjali er skrevet for 2500 år siden og omhandler hvordan finne ro i nået. Den forklarer den åtte delte veien og de fem kleishas. Om vi åpner hjertene vil vi nå opplysning. Videre vil tro, energi, mindfulness og visdom være veien for selv realisering.
  • Bhagavad Gita, skrevet for 5000 år siden, og er en hellig bok. Den handler om en krig mellom en prins og hans slektninger. Prinsen oppmuntres til å finne sin sanne natur og bli observatør av sitt sanne jeg.
  • Gheranda Samhita og Hatha Yoga Pradipika ble skrevet for 3000 år siden og handler om renselse.
  • Upanishadene er en kolleksjon av vers, og de forklarer Vedaene. De omhandler chakraene og nadiene.

Er du interessert i anatomi, anbefaler jeg at du kjøper deg en anatomi bok. For eksempel den vi brukte på en yoga lærerutdannelse, Yoga Anatomy av Leslie Kaminoff. Khan.org har også mange gode anatomi videoer.

Lotus blomsten symboliserer en yogis vei,

den lever i sølete vann

og

hver morgen åpner den seg uten rester av søle.

Namasté

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s