Stressmestring

Opplever du stress kan du endre din levemåte i noen minutter, timer eller dager. Du kan også gjøre endringe i fritiden og be om tilrettelegging på abeidsplassen. Er det livesendringer du vurdere å gjøre, tenk grundig og innhent informasjon.

Spørsmål man kan stille seg selv er: Hvilken situasjon trigger stress for deg? Hva er dine tanker? Hva føler du? Hva skjer med kroppen? Hvilken frykt og hvilken bekymring er det som trigger stresset?

For å håndtere stress kan man meditere, gjøre yoga, bruke pusteøvelser, trene, sove godt, spise sunt, fin musikk/film/bok/teater/konsert og fokusere på fine forhold.

Meditasjon

Det er mange ulike former for meditasjon. Hovedhensikten med hver er at man er observatør av sinnet. Man kan gjøre alt fra konsentrasjons meditasjon til mindfull gange. Jo oftere og lengre du praktiserer jo bedre blir du, det anbefales at det er det første man gjør etter å ha stått opp. Ideelt børe man meditere både morgen og kveld, samt være oppmerksom i løpet av dagen.

Å forandre sinnet gjennom meditasjon vil øke din medfølelse og kjærlige vennlighet overfor alle skapninger.

Les mer om meditasjon og yoga i bloggposten. Noen enkle oppskrifter er også i en bloggpost.

Etter at vitenskapsmenn tok bilder av hjernen til Matthieu Ricard, buddhistmunk og den franske oversetteren til Dalai Lama, ble han døpt verdens lykkeligste person.

Lykke forskning

Hvordan kan vi være fredelig, lykkelig og fornøyd? Å spørre seg selv hva som skal til for at jeg blir det er noe av det viktigste man kan gjøre. Mange søker utenfor seg selv, og opplever at det ikke fører frem. Professor “lykke” fra Harvard, sier at litt penger til en fattig person gir mer lykke en litt penger til en rik person. En studie fra Harvard, som fulgt 200 menn i over 80 år, fant at nære relasjoner var viktigere enn penger og status, når det gjaldt å være lykkelig. Når det kommer til ekteskap finner jeg ingen bedre enn John and Julie Gottman. De har i over 40 år studert hvordan man reparer trøblete ekteskap og hvordan styrke lykkelige.

Verdens lykkerapport identifiserer forøvrig 6 faktorer: inntekt, levealder, sosial støtte, frihet, tillit og genrøsitet. The Pursuit of Happiness prosjektet har 100 frivillige eksperter som leser studier om lykke og publiserer ideene gratis online.

.